BILL'S MANCHESTER

Bill's Manchester is a new and buzzing restaurant located in the popular area of Spinning fields. We were working within a glass retail unit so needed to design the space to bring the charm, comfort and style that Bill's is so well known for. We used reclaimed finishes, vintage styling and tons of planting to achieve this.

AWARD - BEST RESTAURANT DESIGN OF THE YEAR.

casual dining awards 2020.

project created at focus design

BILLS MANCHESTER bar and entrance space

BILLS MANCHESTER bar and entrance space

2019-11-16 09.01.17 4.jpg

We worked with Bill's brand DNA and developed it to create this unique site. We wanted to create an experience that people remembered and wanted to return too. With a large glass facade to the front, wall space was limited meaning that we wanted to make the most out of the walls we had. We embellished them with rich textures, layered artwork and shelving to allow for all of Bill's beautiful ornaments.

We wanted to maximize the impact of having a glass shop front whilst still providing privacy to the people inside. We created a low level planting feature creating privacy and added feature glowing lanterns up high to create an enticing glow from outside. Its is so important to create a atmosphere that is also obvious from outside to encourage people to come in. 

BILLS MANCHESTER dining area

BILLS MANCHESTER toilet material boards

BILLS MANCHESTER design process

BILLS MANCHESTER details

BILLS MANCHESTER main area sample board

BILLS MANCHESTER sample board making

We complimented Bill's signature wall colour with a warm timber floor,  velvets, marble, antique brass and mirror creating a unique and sophisticated materials palette.

Toilets are such an important part to commercial design, especially within the food industry. If I go to a restaurant and the toilets are grubby it makes wonder what the kitchen is like! I think it is crucial that toilets are not forgotten about and Bill thought this too. We developed this scheme inspired by Bill's signature orange and found this amazing wallpaper, which we decided to put not only on the walls but the ceiling too. Picking colours from within the wallpaper we found these beautiful tiles and complimented it all with brass details. 

BILLS MANCHESTER bar area

BILLS MANCHESTER bar area

We wanted the bar area to have a different feel to the dining area but still flow as one. We used higher level seating and a feature brass table to encourage a social atmosphere. We needed there to be an entrance lobby to reduce drafts but wanted to make it special. We took inspiration from traditional greenhouses and made a botanical entrance that would excite people from the moment they stepped in.

BILLS MANCHESTER bar area

2019-11-16 09.01.17 3.jpg

BILLS MANCHESTER details & styling

2019-11-16 09.01.22 1.jpg
2019-11-16 09.01.21 3 (1).jpg

BILLS MANCHESTER details & styling

191029_bills_spinningfields_046_edited.j

BILLS MANCHESTER dining area

BILLS MANCHESTER dining area

The main restaurant area is comfortable and feels special. We wanted to ensure there were no seats that were undesirable maximizing covers and experience. 

191029_bills_spinningfields_037_edited.j

BILLS MANCHESTER dining area